X

 

 

Alle nieuwsberichten overzichtelijk bij elkaar met het nieuwste nieuws bovenaan.
Heb je een bericht voor de website? Stuur deze met foto (minimaal 600x600 pixels) naar redactie@schaarsbergen.nl

Landgoed de Hangar - Buitenplaats Koningsweg
Moniek de Bakker
/ Categories: Algemeen

Landgoed de Hangar - Buitenplaats Koningsweg

Landgoed De Hangar, testsite voor de kunsten en natuur

14 en 15 september 12.00-16.00: Open Monumentendag
De hangar was oorspronkelijk een vliegtuighangar die gebouwd is in de Tweede Wereldoorlog. De hangar en de akker die eromheen ligt, maken onderdeel uit van het rijksmonument Fliegerhorst Deelen. Met de aanleg van dit vliegveld ten noorden van Arnhem begonnen de Duitsers al snel na de inval in mei 1940. Door de hangar en de grond er omheen als agrarisch bedrijfsgebouw en akker uit te voeren probeerde de Duitse bezetter de werkelijke functie te camoufleren. Op de namaakramen zijn nog vaag de lijnen van getekende roetjes te zien. De houten dakconstructie is bijzonder omdat ze onconventioneel is en 23 meter overspant. Op de achterwand staat nog in rode blokletters ‘rauchen verboten’.
Na de oorlog is de hangar gebruikt als schuur voor onder andere aardappelopslag en op de akker werden gewassen verbouwd. Nu vormen beiden Landgoed De Hangar, testsite voor de kunsten en natuur.  In de hangar is een kleine expositie over de restauratieplannen van de hangar en de herbestemming van akker en hangar. Tevens is er een presentatie te zien van het participatieve multidisciplinaire work-in-progress kunstwerk SHIFT-rethink.


Zaterdag 14 september 15.00 uur geeft Rob Nijsse, emeritus hoogleraar Structural Design aan de faculteit Bouwkunde en de faculteit Civiele Techniek van de TU Delft een lezing over de bijzondere dakconstructie en restauratie van de hangar.



21 september 16.00: Seas of Corn
An interdisciplinary performance by Collective Brownout
The performance ‘seas of corn’ is an introductory about the mass industrialization of the plant maize. Why maize? At this moment, both maize and men are subjected to the capitalist food system that consistently seeks profit maximization. This is because corn is cheap to produce and works perfectly in processed food as a binder and as a source of sugar. But because the plant is a natural source, the food industry is constrained by the limit of the plant, as profit cannot exceed the capacity of corn to grow.
To circumvent these natural limits, the food industry attempts to make natural processes as controllable as possible, thereby scalable for profit. The result is that the plant is completely stripped of its inherent qualities and reduced to a mere resource.
In a quest to rediscover the voice of maize within the capitalist, non-natural food industry, Brownout has created a performance that dives into the cultural and natural history of the plant maize. The performance focusses on the tale of the three sisters, a representation of corn, bean, and squash, planted together in traditional agriculture. Together they create a system that is beneficial for the growth of all three plants.

The performance is a spoken mix of English, Dutch, French and Greek.

Please note: the audience stands and walks during the performance.

Performers: Sophia Bardoutsou, Lío Spinnewijn, Clio Panagiotopoulou, Laurens Voois
Sound: Laurens Voois
in collaboration with Esther Maij, Alejandro Garcia Bustos, Leander Pot


Tickets € 5,-  Order your tickets here 
 

29 september 12.00-17.00: Kunstfietsroute Arnhem
In de Hangar is de installatie SHIFT-rethink te zien met een verbeelding van het gelijknamige participatieve multidisciplinaire work-in-progress kunstwerk dat in 2024 op de akker en in de hangar van het landgoed gerealiseerd wordt door bewoners van de culturele Buitenplaats, Frank Bruggeman, Lio Spinnewijn, Donna Verheijden, Henny Roelofsen, en vele anderen.
SHIFT-rethink gaat over landbouwtransitie, biodiversiteit en het beladen oorlogsverleden van de locatie. Voor het Crop-art project liet Bruggeman zich inspireren door de camouflage (‘Tarnung’) van de nabij gelegen startbanen van vliegveld Deelen (Fliegenhorst Deelen ten tijden van de Tweede Wereldoorlog). Hier werd gebruik gemaakt van strokenteelt en de kenmerken van het terrein, zodat het vliegveld opging in het omringende landschapsmozaïek en niet meer zichtbaar was vanuit de lucht. Op de akker worden voedsel- en vezelgewassen verbouwd die na het oogsten ver- en bewerkt worden voor of tot kunst. 



Voor meer informatie over het de events, het project SHIFT-rethink en het initiatief, zie de website dehangar.art

Vorig artikel Openluchtbioscoop Groenkijkers en nagesprek met regisseur
Volgende artikel Gezocht: Werkgroepleden Gebiedsvisie Schaarsbergen
85