X

 

 

Alle nieuwsberichten overzichtelijk bij elkaar met het nieuwste nieuws bovenaan.
Heb je een bericht voor de website? Stuur deze met foto (minimaal 600x600 pixels) naar redactie@schaarsbergen.nl

Event date: 23-8-2023 13:00 - 30-9-2023 17:00 Export event
Helmen Vol Verhalen - de impact van veertig jaar vredesmissies in kunst verbeeld
webredactie
/ Categories: Algemeen

Helmen Vol Verhalen - de impact van veertig jaar vredesmissies in kunst verbeeld

Expositie in de Witte Kapel, Koningsweg 31, Schaarsbergen. Dagelijke geopend van woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00

Helmen Vol Verhalen – de impact van veertig jaar vredesmissies in kunst verbeeld

Persoonlijke missie verhalen van veteranen staan centraal in het kunstproject Helmen Vol Verhalen. De ervaringen van de militairen vormen de inspiratiebron voor kunstwerken van tweeëntwintig kunstenaars. In een gezamenlijke missie maken kunstenaars en veteranen de relevantie zichtbaar van Nederlandse vredesmissies en de impact daarvan op de deelnemende militairen. Vanaf 18 augustus, de opening, tot en met 30 september 2023 zijn de kunstwerken te zien in een reizende tentoonstelling in Arnhem. De expositie landde eerder in Overijssel en Drenthe en op het Ministerie van Defensie in Zuid Holland en is vanaf 23 augustus van woensdag tot en met zaterdag tussen 13.00 en 17.00 uur te bezoeken in de Witte Kapel aan de Koningsweg 31 in Schaarsbergen, Arnhem. Hierna volgt de expositie een weg langs meerdere provincies van het land.

Veertig jaar vredesmissies

In de afgelopen veertig jaar hebben Nederlandse soldaten bijgedragen aan meerdere VN-vredesmissies. Wat hebben de militairen daar meegemaakt? Wat betekende de deelname voor het thuisfront? En hoe was de terugkeer in eigen land? Om dit inzichtelijk te maken zijn veteranen gekoppeld aan kunstenaars, die de verhalen van de blauwhelmen in kunstwerken hebben verbeeld. De militairen komen uit alle provincies van het land en representeren alle afdelingen van Defensie. Zo zijn de landmacht, de marine, de luchtmacht en de marechaussee en niet te vergeten het thuisfront in de expositie vertegenwoordigd.

Kunstenaars

In de expositie is beeldende kunst in diverse disciplines te zien: van fotografie, grafiek, tekeningen en schilderijen tot en met installaties, keramiek en sculpturen. Deelnemende kunstenaars zijn Anders Wolhar, Anook Cléonne, Bas Fontein, Caro Kropveld, Danielle Spoelman, Diederick Kraaijeveld, Erik van Maarschalkerwaard, Hans Mes, Jelmer Zwaan, Kunstconstructie, Mainkunstenaars, Marian Tappel, Mieke van Zundert, Mirka Farabegoli, Peter van Hal, Renée van den Kerkhof, Rob Voerman, Roxanne Monsanto, Sjaak Kooij, Tatjana Kiriënko, Tristan Louwaars en Yvonne Beelen /STUDIO YTOPIA.

Randprogrammering

Helmen Vol Verhalen toont naast de kunstwerken ook installaties zoals het project ReUniForm van modeontwerper Jaap Spruitenburg. De ontwerper heeft voor twee veteranen op maat gemaakte outfits gemaakt en hun persoonlijke geschiedenis in beeld gebracht. Denny Bosmann eerder werkzaam voor het KPU bedrijf van defensie, maakte ‘Drie eerbewijzen van stof’. Sociaal maatschappelijk kunstenaar Bart Lucassen sloeg de handen ineen met ijzerkunstenaar Arild Veld voor de UN motorkap waar een spreekgestoelte van werd gemaakt waarin de huidige situatie tussen Oekraïne en Rusland artistiek bevraagd wordt. Daarnaast is er een gevarieerde randprogrammering. Zo komt rapper, kunstenaar en actionpainter Def P langs en zijn er diverse lezingen, presentaties en bijeenkomsten, een volledige agenda is te vinden op de website van Helmen Vol Verhalen en de Airborne regio. De expositie in Arnhem is mede mogelijk gemaakt door het vfonds, de gemeente Arnhem en de Koninklijke Landmacht en Koninklijke Luchtmacht.

Drijvende kracht

Drijvende kracht achter dit kunstproject is cultureel projectleider Amy van Son. Zij is zelf veteraan en merkte bij haar terugkeer naar de burgermaatschappij hoe belangrijk het is om je verhaal te vertellen. Delen wat je hebt meegemaakt, zorgt ervoor dat je traumatische ervaringen beter kan verwerken. Dat niet alleen, ook voor de samenleving is het van belang om te weten welke gevolgen een missie heeft voor een militair. Pas dan kan er begrip en erkenning ontstaan. Door met de hulp van kunstenaars de verhalen van veteranen boven water te halen, wordt hun geschiedenis zichtbaar voor iedereen. Waarbij de universele taal van kunst de brug slaat tussen de wereld van de burger en de militair.

Online

De verhalen van veteranen en de ontmoetingen met de kunstenaar zijn ook opgetekend door journalisten. Verder zijn er podcasts van de onthullingen van de kunstwerken en heeft Omroepv in samenwerking met Helmen Vol verhalen een driedelige documentaireserie over ReUniForm gemaakt. Deze verhalen, podcasts en documentaires ze zijn te vinden via www.helmenvolverhalen.nl

107