X

 

 

Alle nieuwsberichten overzichtelijk bij elkaar met het nieuwste nieuws bovenaan.
Heb je een bericht voor de website? Stuur deze met foto (minimaal 600x600 pixels) naar redactie@schaarsbergen.nl

Dorpskerk Schaarsbergen
webredactie
/ Categories: Verenigingen

Dorpskerk Schaarsbergen

kerkgebouw van de Protestantse Gemeente te Schaarsbergen

Deze kerk is het kerkgebouw van de Protestantse Gemeente te Schaarsbergen. Zij maakt deel uit van de PKN, de Protestantse Kerk in Nederland. De gemeente probeert een open gemeenschap te zijn aan de rand van Arnhem waar stad en dorp elkaar ontmoeten.

Het kerkelijk erf bestaat niet alleen uit het kerkgebouw met voorterrein. Ook de pastorie, het Dorpshuis en de begraafplaats Vredenoord maken er deel van uit. Op het terrein voor de kerk vinden met regelmaat allerlei festiviteiten plaats. De bekendste daarvan zijn de bijeenkomsten op Koningsdag en de Kerstmarkt.

Elke zondagochtend om 10.00 uur is er een viering in de Dorpskerk. Een uur van bezinning en ontmoeting, om tot onszelf, tot God en tot elkaar te komen. Met liederen, stilte, gebed en overdenking. Alle kerkdiensten worden ook gestreamed, ze zijn mee te maken via internet: www.dorpskerkschaarsbergen.nl/online-kerkdiensten.

Het interieur van de Dorpskerk is bij de verbouwing enkele jaren geleden vernieuwd. De kerkbanken zijn vervangen door stoelen waardoor de kerk ook veel geschikter is geworden voor andere bijeenkomsten of vergaderingen. Opvallende blikvangers in de kerk zijn de glas-in-lood-ramen. Die zijn afkomstig uit de aula van een middelbare school in Utrecht die inmiddels is gesloopt. Daarnaast mag het orgel worden genoemd. Een mechanisch pijporgel uit 1867 dat oorspronkelijk gebouwd is voor de Hervormde Kerk in Diemerbrug en sinds 1993 in Schaarsbergen staat.

De kerkelijke gemeente heeft mede aan de wieg gestaan van de Werkgroep Duurzaamheid. Deze groep houdt zich bezig met de concrete stappen die we als individu, als kerkelijke gemeenschap en als dorpssamenleving, kunnen zetten richting duurzamer omgaan met de aarde.

Sinds de jongste verbouwing mag de kerk het predikaat ‘Groene kerk’ voeren.

predikant: Ds. Theo Pieter de Jong,
koster:  Mark Alblas
scriba: Fred Bosman

873