X

 

 

Alle nieuws overzichtelijk bij elkaar met de nieuwste berichten bovenaan. Heb je een bericht voor de website? Stuur deze met foto (minimaal 600x600 pixels) naar redactie@schaarsbergen.nl

Oefening FALCON AUTUMN
Han Savelkoel
/ Categories: Algemeen

Oefening FALCON AUTUMN

grootschalige luchtlandingsoperaties tijdens de oefening FALCON AUTUMN

Van 31 oktober tot en met 18 november 2022 trainen 11 Luchtmobiele Brigade (11LMB) en het Defensie Helikopter Commando grootschalige luchtlandingsoperaties tijdens de oefening FALCON AUTUMN. De Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel is de thuisbasis van deze internationale helikopteroefening. Vanaf Vredepeel voeren 37 helikopters in 3 weken complexe missies uit in Nederland.

Beschermen wat ons dierbaar is

De Russische invasie van Oekraïne maakt duidelijk dat veiligheid en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. Daarom heeft Defensie als eerste hoofdtaak om het Nederlandse en bondgenootschappelijke grondgebied te verdedigen. Om die taak aan te kunnen, is het noodzakelijk dat er regelmatig realistisch en op grote schaal geoefend wordt.

Hiervoor traint Defensie regelmatig op oefenterreinen in het buitenland. Tijdens FALCON AUTUMN laten we in Nederland zien dat we klaar staan om te beschermen wat ons dierbaar is.

Doel FALCON AUTMN

Wanneer 11 Luchtmobiele Brigade en Defensie Helikopter Commando samenwerken, vormen zij 11 Air Manoeuvre Brigade (11AMB). Tijdens FALCON AUTUMN beoefent 11AMB in een internationale setting grootschalige luchtlandingsoperaties. Meer dan duizend militairen van land- en luchtmacht en 37 helikopters worden op verschillende locaties in Nederland ingezet. Een sterke grond-lucht integratie is essentieel bij het beschermen van het grondgebied. Door het beoefenen van verschillende tactische Air Manoeuvre missies wordt o.a. het gehele 13e bataljon van 11LMB gecertificeerd.

Realistische internationale samenwerking

In de complexe wereld waarin we leven is internationale defensiesamenwerking van toenemend belang voor het behoud van vrede en veiligheid. De veiligheidssituatie vraagt daarbij om eenheden die op zeer korte termijn in internationaal verband inzetbaar zijn. Dat stelt hoge eisen aan het vermogen om samen te werken met eenheden uit verschillende landen. Door met internationale partners te trainen en te werken, verbeteren we onze samenwerking en het vermogen om snel gezamenlijk op te treden wanneer de situatie daarom vraagt. Dit doen we tijdens FALCON AUTUMN samen met eenheden van de Poolse en Amerikaanse land- en luchtmacht.

De Vredepeel

Gedurende deze oefening is de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel de thuisbasis voor de helikopters. Vanaf Vredepeel voeren de 37 transport- en gevechtshelikopters 3 weken lang complexe missies uit op verschillende locaties in Nederland. Voor omwonenden van de Vredepeel zullen de helikopters hoorbaar en zichtbaar zijn. Bij een grote missie of uitzending is de deployment (verplaatsen naar en het opzetten van het militaire kamp) een groot en essentieel onderdeel. Naast het beoefenen en uitrollen van de logistieke keten brengt het opereren vanaf een andere locatie nieuwe uitdagingen en lessen met zich mee. De vliegbewegingen vinden van maandag tot en met zaterdag plaats. De gekozen vliegroute van en naar de Luitenant-generaal Bestkazerne vermijdt zoveel als mogelijk de omliggende woonkernen.

Volg de oefening online

Hoewel de oefening deels in de publieke ruimte plaatsvindt is het geen publiek evenement. Wel wordt via de socialmediakanalen van de Koninklijke Luchtmacht (Instagram: @koninklijkeluchtmacht) en het Defensie Helikopter Commando (Twitter: @dhcluchtmacht) uitgebreid geïnformeerd over de oefening.

Informatie en meldingen vliegbewegingen

Defensie bereidt militaire oefeningen zorgvuldig voor, zo ook militaire vluchten. Essentieel voor alle vliegende eenheden van de Koninklijke Luchtmacht, maar ook voor de omgeving waar defensie oefent. Vliegbe- wegingen spreiden we zoveel als mogelijk over de diverse oefengebieden. In Nederland. Daarnaast nemen we deel aan oefeningen in het buitenland om het geluid en de belasting voor leefomgevingen te spreiden. Operatio- nele en klimatologische omstandigheden kunnen er voor zorgen dat oefe- ningen anders verlopen dan vooraf aangekondigd.

Wanneer u hinder ervaart, kunt u dit melden via het online klachtenformulier. De komende weken wordt er gewerkt aan de webpagina defensie.nl/falcon-autumn, hier leest u meer informatie over de oefening en vliegbewegingen.

Vorig artikel Veel onzekerheid toekomst Oranjekazerne
Volgende artikel Enquete bewonersperceptie klimaat Arnhem
134