X

 

 

Alle nieuwsberichten overzichtelijk bij elkaar met het nieuwste nieuws bovenaan.
Heb je een bericht voor de website? Stuur deze met foto (minimaal 600x600 pixels) naar redactie@schaarsbergen.nl

Grote opkomst openluchtbioscoop
Han Savelkoel
/ Categories: Duurzaamheid

Grote opkomst openluchtbioscoop

Silence of the Tides toont de schoonheid van het Waddengebied

De openluchtbioscoop op het terrein van de dorpskerk was een succes. Ongeveer honderd mensen kwamen, ondanks een stevige onweersbui aan het einde van de middag, gewapend met stoel, een dekentje, een paraplu of regenjas naar de voorstelling. De mannen van het projectiebedrijf moesten 's middags in de stromende regen opbouwen. Dit zorgde voor wat vertraging, waardoor de technische doorloop in de problemen kwam en het niet lukte om het beeldsignaal van de laptop te projecteren. Het voorprogramma kwam hierdoor te helaas te vervallen. Onder aan dit artikel vindt u de speellijst met links van het voorprogramma.

De hoofdfilm was gelukkig een interessante en cinematografisch bijzondere documentaire die het publiek ondanks een paar regendruppels tijdens de voorstelling ruim anderhalf uur wist te boeien. Silence of the tides toont het leven in Nederlands/Duits/Deense waddengebied. Met veel aandacht voor de natuur, de getijden en het weer. En hoe de mens in dit omvangrijke natuurgebied leeft, werkt en recreëert. Dit was ook het thema van de voorstelling: Op welke manier is de mens in balans met de andere bewoners van onze aarde. De film werd bevlogen ingeleid door filmwetenschapper Naomi van Soest. Wander Alblas van SFYN (Slow Food Youth Network) serveerde een smakelijke cinema snackbox

Werkgroep duurzaaam Schaarsbergen hoopt met deze filmvertoning bij te dragen aan de bewustwording van de verantwoordelijkheid van de mens voor alle leven op de planeet. Het niet vertoonde voorprogramma geeft extra verdieping aan dit thema. De films in onderstaande lijst kan iedereen thuis alsnog bekijken. Maak er een home-cinema avond van. De films verdienen een groot scherm en goed geluid.

Een terugblik op ruimte voor de rivier
Deze korte film van Nick Jansen uit Arnhem laat zien welke effecten het project Ruimte voor de Rivier heeft op de natuur in Meinerswijk. De film won een prijs in de filmwedstrijd BuitenGewoon.

Hoe leg je een wadi-tuin aan
Tip voor in en om het huis van Weet van Water (de film staat in het artikel, scroll even naar onderen)

Opening van Burgers Mangrove (nog niet online beschilkbaar)
Burgers Mangrove is gemodelleerd naar het mangrovebos in Belize. 

Shipstern Nature Reserve (nog niet online beschilkbaar)
Film over een habitat beschermingsproject in Midden-Amerika dat Burgers Zoo actief ondersteund. Shipstern Nature Reserve is een 400 km2 grote biodiversiteitshotspot in Belize.

Hoe koppel je een regenpijp af
Tip voor in en om het huis van Weet van Water (de film staat in het artikel, scroll even naar onderen)

Koningsheide
Eerder dit jaar kocht gemeente Arnhem een deel van Koningsheide aan dat nog werd gebruikt als productiebos. Voor de overdracht besloot de vorige eigenaar er nog wat bomen uit te rooien. Hoe reageert Koningsheide op die gebeurtenis? De film is een teaser voor de lancering van het interactieve project Koningsheide

Arnhem klimaatbestendig
Smeltend ijs maakt Arnhem Klimaat Bestendig

Tegelophaalservice
Promotievideo voor de tegelophaalservice. Een groene tuin helpt de natuur maar is ook nog eens veel aangenamer om in te zijn en naar te kijken. Dat begint met tegels uit je tuin halen. De tegels worden tot 3 oktober gratis opgehaald door gemeente Arnhem.

Birthplace
Deze korte film gemaakt voor de muziek van Novo Amor is van de Arnhemse filmmaker Sil van der Woerd. Een man 'loopt' rond in een ongeschonden onder-water-wereld. Na verloop van tijd wordt hij geconfronteerd met plastic afval in steeds toenemende hoeveelheden. Langzaam ontwikkeld deze plastic-soup tot een alles verslindend monster.
De film is uit 2018. Ook in zijn meer recente werk laat Sil van der Woerd zien wat de invloed van de mens op de planeet is. Zijn films ontvangen regelmatig internationale prijzen.

Vorig artikel Laatste ronde gratis tegel ophaal service
Volgende artikel Schouw Arnhemse bossen hervat
534