X

 

 

Alle nieuwsberichten overzichtelijk bij elkaar met het nieuwste nieuws bovenaan.
Heb je een bericht voor de website? Stuur deze met foto (minimaal 600x600 pixels) naar redactie@schaarsbergen.nl

Event date: 10-9-2022 11:00 - 11-9-2022 16:00 Export event
Landgoed De Hangar
webredactie
/ Categories: Algemeen

Landgoed De Hangar

testsite voor de kunsten en natuur

In de monumentale vliegtuighangar uit de Tweede Wereldoorlog zijn presentaties over verleden, heden, en toekomst van de Hangar en Akker te zien. Met onder meer de installatie en film Spill/Harvest over het gezamenlijke Crop-artproject van (tuin- en landart-) kunstenaar Frank Bruggeman en boer Henny Roelofsen, historische foto’s van de hangar en akker, en maquettes van het landgoed in nabije toekomst.

Zondagmiddag mini-lezingen van Marco Henssen over het landgoed,  Quita Schabracq over autarkie, Frank Hemeltjen over immaterieel erfgoed, Rob Nijsse over de unieke houten draagconstructie van de Hangar en Frank Bruggeman over Spill/Harvest.
 

Kort over het verleden: 
Direct na de Nederlandse capitulatie op 14 mei 1940 begon de Duitse bezetter met de bouw van Fliegerhorst Deelen. Behalve startbanen en taxibanen bestond het complex uit 900 (!) gebouwen: van een locomotiefloods tot onderkomens voor militairen, van hangars tot een gigantisch radarcontolecentrum (bunker Diogones). Met een oppervlakte van ruim 3600 hectare was het een van de grootste luchtmachtbasis in bezet gebied.
De Hangar en de Akker maakten deel uit van Fliegerhorst Deelen. De Hangar was vermomd als boerenschuur. In de gevel zijn blinde ramen aangebracht waarop nu nog vaag de geschilderde roetjes te zien zijn. Bijzonder aan de Hangar is de houten spantenconstructie die 23 meter overbrugt. Als onderdeel van Fliegerhorst Deelen werden Hangar en Akker in 2007 rijksmonument. Nu vormen zij onderdeel van Landgoed DeHangar.art, testsite voor de kunsten en natuur.
 

Heden
In de natuurinclusieve landbouw spelen bloemrijke akkerranden een belangrijke rol. Ze dragen bij aan de biodiversiteit en dienen als habitat voor insecten, kleine zoogdieren en vogels. Boeren kunnen dan ook subsidie krijgen voor de aanleg van deze akkerranden. Maar waarom moet de natuur slechts genoegen nemen met de rand? In het gezamenlijke project Spill beproeft (tuin- en landart-) kunstenaar Frank Bruggeman met boer Henny Roelofsen een andere, minder marginale en rechthoekige vorm van akkerverrijking. 
De uitgezette paden dwongen boer Roelofsen in augustus, bij het binnenhalen van de gerst, een heel ander en veel minder efficiënt patroon te volgen met zijn maaidorsmachine dan gebruikelijk. Na de oogst resten slechts enkele sporen van Spill. In de film Spill/Harvest wordt verslag gedaan van vijf maanden arbeid op de akker.
 

(Nabije) Toekomst
Landgoed de Hangar, testsite voor de kunsten en natuur onderzoekt of, en op welke wijze, ogenschijnlijke tegengestelde belangen (cultuur, natuur, erfgoed en landbouw) verenigd kunnen worden door kunst middels leaning by doining. Wij denken dat kunstenaars en ontwerpers bij uitstek in staat zijn om plekken op betekenisvolle wijze te ontwikkelen – duurzamer, mooier, inclusiever – doordat zij met een andere blik dan een economische naar de urgente hedendaagse vraagstukken kunnen kijken. Het uiteindelijke doel is de Hangar en Akker om te vormen tot een nieuw duurzaam autarkisch landgoed waar cultuur, natuur, landbouw en erfgoed elkaar versterken.


Meer info op de website. https://www.dehangar.art/
 

Landgoed De Hangar is bereikbaar via de culturele Buitenplaats, Koningsweg 23a, Arnhem, volg de blauwe paaltjes vanaf het parkeerterrein.

411