X

 

 

Alle nieuws overzichtelijk bij elkaar met de nieuwste berichten bovenaan. Heb je een bericht voor de website? Stuur deze met foto (minimaal 600x600 pixels) naar redactie@schaarsbergen.nl

Huize Vrijland gaat gesloopt worden
Han Savelkoel
/ Categories: Algemeen

Huize Vrijland gaat gesloopt worden

Het voormalige missionarishuis aan de Koningsweg verdwijnt.

Defensie heeft het voornemen om Huize Vrijland in het najaar te slopen. Volgens onderzoek van de gemeente Arnhem heeft het gebouw geen belangrijke cultuurhistorische waarde.

Eind 1919 werd landgoed Vrijland door de missionarissen van de congregatie Mill Hill gekocht. Het doel was om er een opleidingscentrum en rustoord voor oude paters te vestigen. In 1924 werd het broederhuis gebouwd. 10 jaar later werd het gebouw uitgebreid met een extra vleugel. De kapel werd in 1931 gebouwd. In de jaren tot aan WOII was het een levendige gemeenschap met een eigen bakkerij, timmerwerkplaats, schoenmakerij, kleermakerij, washuis en smidse. Op grondgebied van het landgoed werd vollop geboerd door de missionarissen.

Het landgoed en bijbehorende gebouwen wordt in WOII door de Duitse bezetter opgeëist en Fliegerhorst Deelen wordt hier gevestigd. Aan het einde van de oorlog wordt een deel van huize Vrijland verwoest. Na de oorlog komt Vrijland weer in handen van Mill Hill. Zij verkopen het landgoed in 1957 aan defensie die er tot enkele jaren geleden verschillende stafdiensten in onder brengt. Nadat defensie Huize Vrijland verlaten heeft, wordt het pand verhuurd aan een escaperoom en een repair werkplaats.

Defensie onderzoekt de mogelijkheid om de Oranjekazerne te verplaatsen ten noorden van de Koningsweg. Mogelijk is de sloop van Huize Vrijland hier aan verbonden. Natuurorganisaties, provicie Gelderland en gemeente Arnhem zijn kritisch over de plannen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Archief foto's: Gelders Archief

Bronnen: De Gelderlander, Algemeen Dagblad, Museum Deelen, Mijn Gelderland, Veteranenlandgoed Vrijland.

Vorig artikel Klimaatcarrousel Schaarsbergen 14 mei
Volgende artikel Weekmarkt op Schaarsbergen
384