Klimaatcarrousel Schaarsbergen 14 mei
De route is bekend! Inspirerende voorbeelden voor verduurzaming en klimaatadaptatie in Schaarsbergen.
Op zaterdag 14 mei wordt de eerste Klimaatcarrousel Schaarsbergen georganiseerd. Tussen 14.00 en 17.00 uur ben je welkom op 7 verschillende adressen verspreid over Schaarsbergen. Pak de fiets en volg de route langs alle 7 adressen en laat je inspireren door de aanpak en ideeën van medebewoners. De Klimaatcarrousel voert je langs energieneutrale woningen, dier- en insectvriendelijke tuinen, groene daken en huizen waar het regenwater niet meer het riool in stroomt, maar gebruikt wordt voor de tuin.
Veel mensen willen graag aan de slag met het verduurzamen van hun woning. Isolatie en installatie van warmtepompen, zonnepanelen en dergelijke staan dan hoog op de verlanglijstjes. In een bestaande woning vraagt dat soms om ingrijpende aanpassingen. Hoe hebben buurtgenoten dat aangepakt? En wat zijn hun ervaringen?
Het is ook interessant om aandacht te besteden aan de tuin en de mogelijkheid om je dak te vergroenen. Dat zorgt voor een aangenaam leefklimaat voor jezelf, maar ook voor dieren, insecten en bijen. Flora en fauna zijn van groot belang voor een prettige leefomgeving. Vind je dat er wel wat minder tegels in je tuin mogen en wil je eens kijken hoe Schaarsbergers dat in hun tuin hebben aangepakt? Op verschillende adressen lang de route kunnen bewoners je uitgebreid vertellen over hun natuurvriendelijke tuin en/of hun groene daken.
De route is onder aan dit artikel als pdf of gpx te downloaden.
De adressen van de Klimaatcarrousel
Warnsbornlaan 2 - Reint en Marije Brink
Reint en Marije Brink hebben meerdere maatregelen genomen om hun huis te verduurzamen. Ze hebben de muren geïsoleerd en zonnepanelen geplaatst. Daarnaast hebben ze kort geleden een dak opnieuw laten bedekken om klaar te maken voor het leggen van een sedumdak. De regenwaterafvoer is afgekoppeld van het riool en wordt opgevangen voor gebruik voor de tuin in droge periodes.
Bij aanleg en onderhoud van de tuin maken Reint en Marije bewuste keuzes voor planten die geliefd zijn bij insecten, bijen en andere dieren. Planten die anderen als ‘onkruid’ zien laten ze staan als deze een bijdrage kunnen leveren aan meer biodiversiteit.
Wilbrennicklaan 7 - Chris van Wieren en Fanny Kunneman
Chris en Fanny zijn augustus vorig jaar op Schaarsbergen komen wonen. Tijdens de verbouwing van hun huis hebben ze een reeks aan energiemaatregelen doorgevoerd. De muren zijn geïsoleerd, er is triple glas geplaatst en ze hebben zonnepanelen laten installeren. De hybride warmtepomp wordt aankomende week geplaatst. Als het goed is dan zal deze tijdens de klimaatcarrousel in bedrijf zijn.
Voor de toekomst willen Chris en Fanny ook nog regenwateropvang voor toilet en douchewater realiseren. Daarnaast staat er nog een huisbatterij voor opslag van de zonne-energie op de verlanglijst.
Kemperbergweg 79 - Peter en Paula Andringa
Peter en Paula Andringa hebben aan de Kemperbergerweg 79 een nieuwe woning laten bouwen. Het uitgangspunt was om de woning energiezuinig als mogelijk te maken. In overleg met de aannemer, installateur en fabrikanten is gezocht naar de juiste oplossingen. Het huis is optimaal geïsoleerd, voorzien van triple glas, uitgerust met een volledig elektrische warmtepomp, ventilatie warmte terugwinning en zonnepanelen. Ook in de bouwwijze is rekening gehouden met de effecten van materiaalgebruik voor het binnenklimaat.
Peter en Paula vertellen graag over hun ervaringen met het bouwproces en de keuzes die ze hebben gemaakt. En ook wat ze anders zouden aanpakken als ze het nog een keer zouden doen.
Het Lage Erf 42 - Margaret van Diermen
Margaret heeft sedumdaken aan laten leggen. Deze zorgen er voor dat regenwater geleidelijk wordt afgegeven. Daarnaast hebben ze een isolerende en in de zomer een verkoelende werking. Het regenwater van de woning is afgekoppeld van het riool en wordt via buizen in de tuin verspreid.
Het gazon wordt ecologisch gemaaid waardoor er meer diversiteit van planten en kruiden ontstaat. Dit zorgt voor een goede leefomgeving voor insecten en kleine dieren.
Kemperbergerweg 611 - Inga en Jaap Breur
Inga en Jaap hebben 4 bijenvolken. Inga is de imker, zij heeft de kennis van het bijen houden meegekregen van haar vader en haar grootvader en zet de traditie met veel enthousiasme voort.
Bijen zijn een onmisbare schakel in de biodiversiteit. Ze bestuiven planten en bomen en zorgen op die manier voor de voortplanting van soorten. Ook onze voedselvoorziening is voor een belangrijk deel afhankelijk van de bestuiving door bijen.
Jaap neemt je mee naar de bijenkasten en vertelt en laat zien hoe een imker te werk gaat. Als het mooi weer is kan de bijenkast misschien zelfs even open.
Zeven Provicieën 7a en 7b - Bas Bloemers en Marije Weijers
Bas en Marije hebben samen met hun buren de voormalige bunkerboerderij grondig laten renoveren. De bunkerboerderij is oorspronkelijk gebouwd met 45 cm. dikke massief stenen muren. Na de oorlog is er een verdieping op gezet. Een van de voorwaarden was om de oorspronkelijke daklijn weer terug te brengen.
Marije is architect en heeft de twee woningen ontworpen. Bas heeft zich vooral gericht op de duurzame maatregelen en installaties.
Het gebouw is helemaal ingepakt en bekleed met leien. De ramen zijn voorzien van triple glas. Voor energievoorziening zijn 74 zonnepanelen geïnstalleerd, waarvan een deel zowel elektriciteit als warmte opwekken (PvT, panelen) De verwarming wordt verzorgd door een volledig elektrische warmtepomp systeem met ventilatie warmte terugwinning.
Koningsweg 34A - Moniek de Bakker en Han Savelkoel
Moniek en Han hebben een reeks duurzame maatregelen getroffen in en om hun huis uit 1957. Veel aanpassingen voeren ze zelf uit. De isolatie van het huis is flink onder handen genomen. Bij het aanbouwen van een tuinkamer zijn laagtemperatuur wand- en vloerverwarming aangelegd. Op de aanbouw zijn groendaken gerealiseerd. Tegelijkertijd is alle regenwater afgekoppeld van het riool en is een wadi aangelegd en 1000 liter regenwateropvang geplaatst. Hiermee worden droge periodes in de tuin opgevangen. De opzet van de tuin is met veel aandacht voor dier- en insectvriendelijke inrichting en beplanting.
Het nieuwste project is een zogenoemde canadese put, waarbij samen met een warmte terugwin systeem (WTW) de grondtemperatuur zorgt voor voorverwarmde ventilatielucht in de winter en gekoelde lucht in de zomer.
1260