X

 

 

Woeste Gronden is de naam van de mooiste dorpskrant van Nederland. Woeste Gronden komt vier keer per jaar uit en staat boordevol interessante artikelen over Schaarsbergen en haar bewoners. Op deze pagina kan je door het archief van dorpskranten bladeren.

Heb je een suggestie voor Woeste Gronden, stuur dan een mail naar dorpskrant@schaarsbergen.nl
Houd rekening met de deadlines. 15 januari voor het maartnummer, 15 april voor het juninummer, 15 juli voor het septembernummer, 15 oktober voor het decembernummer.

Ontwikkelingen rondom HWL-terrein zorgorganisatie Siza
webredactie
/ Categories: Algemeen, Bestuur

Ontwikkelingen rondom HWL-terrein zorgorganisatie Siza

De gemeente Arnhem heeft het HWL-terrein van zorgorganisatie Siza in Schaarsbergen (Kemperbergerweg 139) gekocht.
Vanaf maart dit jaar gebruikt Siza deze locatie niet meer voor zorg en zijn de faciliteiten op het terrein verhuisd. Ook het centraal bureau van Siza (kantoorfunctie) verhuist op termijn naar een andere locatie. De gebouwen hebben daardoor op termijn geen invulling meer. Gemeente Arnhem heeft het terrein aangekocht.
In een brief van Gemeente Arnhem, verstuurd aan een deel van de bewoners van Schaarsbergen, kunt u lezen wat deze aankoop betekent en wat de plannen zijn voor dit terrein.
Om alle bewoners van Schaarsbergen te informeren over de ontwikkelingen delen we graag deze brief.


Woonvisie
Arnhem staat voor flinke opgaven op het gebied van wonen. Er is een groot woningtekort en er moeten de komende jaren veel woningen bij komen. De opgaven voor Arnhem liggen niet enkel in de aantallen, maar ook - en vooral - in de kwaliteit en de leefbaarheid van onze woningen en wijken. Gemeente Arnhem streeft naar een eerlijke stad, waar iedere Arnhemmer goed kan wonen. Om duidelijk te maken hoe de gemeente de komende jaren de woonopgaven oppakt, is een helder plan en een actuele visie van de gemeente nodig. Hoe Arnhem omgaat met het wonen is vastgelegd in een ‘Woonvisie 2024’. Dat heeft de gemeente gedaan omdat men het nodig vindt, maar ook omdat het moet. In de wet is opgenomen dat gemeenten een actuele Woonvisie moeten hebben.

in wijken aan de oostkant van Arnhem staat de leefbaarheid onder druk. Om deze wijken veerkrachtiger te maken moet de gemeente de mogelijkheid hebben om elders in Arnhem sociale huurbouw te realiseren en het aandeel sociale huurwoningen eerlijker te verspreiden over de stad. Dat betekent dat mocht er zich in een van de zeven wijken van Arnhem met de minst sociale huur (Schaarsbergen staat bovenaan want 0% sociale huurwoningen) de mogelijkheid voordoen om nieuwbouw te plegen, dan moet daarvan 60-100% sociale huurbouw zijn. Het aandeel sociale huurbouw is de afgelopen jaren alleen maar afgenomen. Door het bouwen van sociale huurwoningen kunnen wachttijden op een sociale huurwoning verkort worden. De gemiddelde wachttijd nu is 18 jaar!!

Omgevingsvisie Arnhem 2040
De omgevingsvisie Arnhem 2040 schetst een toekomstbeeld voor de stad. Maar de visie is veel meer dan een mooi vergezicht. In de visie staan inspanningen, opgaven en ambities benoemd hoe we dit gaan bereiken.

 

Ontwikkelingen SIza-terrein
Tijdens de ALV van 20 maart j.l lichtte wijkwethouder van Schaarsbergen, Paul Smeulders het proces rondom nieuwbouw Siza-terrein toe.
De gemeente staat aan het begin van een nieuwbouwtraject en er is nog niets zeggen over bijvoorbeeld de inrichting van het terrein en het aantal woningen dat gebouwd gaat worden.
Wat kunnen we de komende jaren verwachten:
1.     Er wordt een startnotitie opgesteld: dit is een document waarin een beschrijving van het gebied is opgenomen en waarin kaders op hoofdlijnen worden vastgesteld. Inwoners kunnen bij de vaststelling (door de gemeenteraad) van de startnotitie inspreken.
Kaders kunnen zijn: aandeel sociale woningbouw, bandbreedte aantal woningen, hoogbouw/laagbouw, wat zijn de gevolgen voor natuur en landschap.
De startnotitie wordt dit jaar nog vastgesteld door gemeenteraad (najaar 2025).
2.    Daarna gaat er een participatie- traject van start waarbij bewoners hun mening en ideeën kunnen geven.
3.    De startnotitie en de uitkomsten van het participatietraject resulteert in een stedenbouwkundig omgevingsplan. Dit is het ruimtelijke document dat bepaalt wat er in het gebied mag gebeuren (het vroegere bestemmingsplan) en wordt vastgesteld door het College. Hierop kan iedereen officieel een zienswijze indienen.
4.    Na het beantwoorden van alle ingediende zienswijzen en na aanpassingen van het omgevingsplan (nav zienswijzen) wordt het omgevingsplan door de gemeenteraad vastgesteld.
Mocht je daar als bewoner bezwaar tegen willen maken dan zijn er diverse juridische procedures mogelijk, tot aan de Raad van State toe.

April 2025:  Het grootste gebouw wordt voor de komende drie jaar, met een verlengingsoptie van nog eens 2 jaar, (terug) gehuurd door Siza.

 

 

 

 

158