Openluchtbioscoop opnieuw succes
Een week van tevoren leek het nog een zwoele nazomeravond te worden, maar helaas werd kort van tevoren toch regen voorspeld. Twee bioscooptenten moesten gaan zorgen voor een droge openluchtbioscoop. De voorspelde regen viel vooral in de middag tijdens het opbouwen. Het team van Mobiloscoop liet zich niet uit het veld slaan en rond 19.00 stond alles gereed voor een fantastische cinematografische outdoor ervaring. Het publiek druppelde binnen en bij aanvang zaten beide bioscoopzalen vol.
Tijdens het voorprogramma waren er prachtige beelden van de bever in Meinerswijk in de prijswinnende film Terugblik op ruimte voor de rivier van Nick Jansen. Ook bijzondere beelden van het leven op de Koningsheide, waarbij een 'scheldend' ree de boventoon voerde. Het voorprogramma werd afgesloten met de adembenemende film Birthplace van Sil van der Woerd die wereldwijd diverse prijzen heeft gewonnen, waaronder die voor beste korte film op het Eco Film Fest 2021 in Kuala Lumpur.
Na een korte pauze werd de hoofdfilm Paved Paradise aangekondigd. De makers stellen dat de biodiversiteit sterk achteruit gaat onder invloed van de agrarische sector. En dus dat de agrarische sector moet veranderen. Maar in tegenstelling tot het veel gehoorde geluid dat de sector moet extensiveren, moet veranderen naar biologische en regeneratieve landbouw, nemen de makers het uitdagende standpunt in om de agrarische sector duurzaam te intensiveren. Tegelijkertijd zou dan ruimte gecreëerd moeten worden waar geen menselijke activiteit meer wordt toegestaan. Het zogenaamde land-sparing principe.
De film werd eerder vertoond in het filmhuis van Oosterbeek en in filmhuis Focus. Bij beide vertoningen waren de makers aanwezig. In Oosterbeek werden ze beleefd, maar kritisch bevraagd na afloop van de film en in Focus was de kritiek ongekend fel. Ook is er een opiniestuk verschenen op de website biojournaal waarin de film
een onwetenschappelijke aanval op biologische landbouw gebaseerd op industriebelangen wordt genoemd.
Werkgroep duurzaam Schaarsbergen vond de film desondanks de moeite van het vertonen waard omdat er interessante ideeën worden belicht die bij kunnen dragen aan het gesprek over de toekomst van onze voedselvoorziening. Volgens duurzaam Schaarsbergen mogen daarin best tegendraadse ideeën worden meegenomen. Een kritische blik blijft echter belangrijk; Paved Paradise is gefinancierd door een reeks aan bedrijven zoals zadenproducenten, de glastuinbouwsector en de Rabobank.
Na afloop werd er nog een tijd nagepraat over de films. De openluchtbioscoop zorgde voor een inspirerende avond waar Schaarsbergers elkaar konden ontmoeten en van gedachten konden wisselen. Over adembenemende beelden en over prikkelende ideeën. Alles onder het genot van een drankje en voor diegenen die een cinema foodbox hadden besteld onder het genot van spannende outdoor cinema snacks.
673